DEGUÉ

DEGUÉ , David Gueron ( 1892 – 1950 )

DEGUÉ is een zuur geëtste signatuur op Frans Cameo glas uit de periode 1926-1939. Het is het pseudoniem van  David Guéron, geboren in Turkije in 1892 uit Spaans-Joodse ouders en een ex strijder van het Franse Vreemdelingenlegioen.

Na de  Exposition des Arts Decoratifs in Parijs in 1925, richtte Guéron zijn glasblazerij  “Cristalleries De Compiègne” op, ongeveer 80 km ten noordoosten van Parijs. Hij begon met de productie van serviesgoed en ander gebruiksglas. Een jaar later schakelt hij over op de meer lucratieve productie van Art Deco glas. Hij opende in 1926 de glasblazerij “Verrerie d’Art Degue” in Parijs op de Boulevard Malesherbes samen met een galerie op de Avenue de Paris. Degue produceerde vazen, presse-papiers, schalen, parfumflesjes, lampen en kroonluchters.

Kroonluchter Degué

Zijn cameoglas raakte zeer bekend door zijn volle kleuren, die hij realiseerde via  een speciaal proces door het samen te stellen uit meer lagen glas en daarna te etsen. Een ander succesvol procedé was het zandstralen van monochrome objecten met geometrische motieven.

Een klein deel van de productie draagt de handtekening van de meester zelf, GUERON (in hoofdletters), de meeste objecten zijn gesigneerd Degue. Enkele stukken geproduceerd rond 1926, zijn gemarkeerd Muller Straatsburg , naar een dealer in Straatsburg. Ze werden -en worden- gezocht door liefhebbers van Frans  Art Deco glas .

De grote artistieke faam van de DEGUE glasfabriek is vooral te danken aan de samenwerking met de talentvolle Franse keramist Edouar Cazaux vanaf 1928. Deze beroemde keramist ontwierp  gestileerde objecten in een zeer dik geperst glas met strakke en geometrische patronen.

Overigens was Degué niet  tevreden en maakte zich schuldig aan het kopiëren van ontwerpen van Daum, Gallé, Muller Frères en Schneider. Schneider klaagde Degué aan won uiteindelijk de rechtszaak, maar de duur van het proces (1926-1932) kostte beide bedrijven enorm veel geld. In 1936, als gevolg van de grote stakingen, is DEGUE glasfabriek stilgelegd. Hij werd officieel gesloten in 1939 bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. David Gueron  vluchtte van Frankrijk naar Amerika, maar werd later nog gezien in Parijs in 1949. Zijn fabriek in Compiègne bestaat staat nog en is nu eigendom van een bedrijf dat er  tegels en kozijnen verkoopt. De oude glasoven is bewaard gebleven en men ziet er nog steeds gesmolten glas aan de muren.